Recenzja kulinarna: Restauracja Teremok (trzeci IchiStar kulinarny rozdany)

Posted by Marek | Posted in recenzje kulinarne, Uczta dla podniebienia | Posted on 03-08-2015 9:27 am

9

W Łodzi przy ulicy Piramowicza, zaraz naprzeciwko cerkwi Św. Olgi, mieści się wyjątkowa pierogarnia, gdzie można spróbować nietuzinkowych potraw ze Wschodu. Prowadzą ją sympatyczni repatrianci z Kazachstanu, którzy nosząc w sercu miłość do Ojczyzny, krzewili w swoich domach patriotyzm i dbali o nauczanie swoich dzieci języka polskiego. Zebrawszy odpowiednie środki powrócili do Polski, by otworzyć własną działalność i dawać miejsca pracy.

Ich rodzice przeszli prawdziwe piekło, gdyż masowe deportacje ludności do Kazachstanu i na Syberię miały charakter świadomego ludobójstwa, gdyż komuniści pozostawiali naszych rodaków w miejscach, gdzie teoretycznie nie mieli oni szans na przeżycie. Na szczęście czerwoni zbrodniarze się przeliczyli i wielu rodzinom udało się przetrwać i założyły miasta takie jak np. Żanaszar.

Wróćmy jednak do kwestii kulinarnych, gdyż to one są tematem przewodnim niniejszego wpisu. Przepyszne pierogi z truskawkami, wareniki po kazachstańsku, hinkali ze szpinakiem, czy pielmieni domowe

Teremok_pielmieni

należą do ścisłej czołówki moich ulubionych potraw w tym lokalu. W chłodniejsze dni, nie odmawiam sobie solanki

Teremok_solanka

a na deser oprócz przepysznych blinów z wiśnią, czy okazjonalnych przysmaków

Teremok_sezonowe

wybieram wyśmienity miodownik, którego smakiem można się delektować godzinami 🙂

Teremok_miodownik

 

Jedzenie stanowi tam prawdziwą ucztę dla podniebienia, zatem kuchnia zostaje oceniona zdecydowanie na piątkę!

Wnętrze lokalu jest ciekawie wystrojone licznymi pamiątkami z Kazachstanu. Na szczególną uwagę zasługują zdobione samowary. Całość dopełnia fortepian, który już nie raz testowaliśmy 🙂 Myślę, że można dać tutaj silną czwórkę z plusem.

Obsługa w lokalu jest zawsze miła, uczynna i często wychodzi sama z inicjatywą. W godzinach kiedy nie ma kolejek przy kasie, wiele razy proponowali nam opiekę nad maluszkiem byśmy mogli na spokojnie zjeść posiłek 🙂 Zdecydowanie zasłużyli na piątkę z plusem.

Ocena końcowa: 5.0.

Dodatkowo, przyznaję restauracji Teremok gwiazdkę – IchiStar’a kulinarnego, którym nagradzam najlepsze lokale. Jest to już trzecia restauracja, która otrzymała ode mnie to odznaczenie.

Do całkowitej oceny lokalu wliczają się punkty za wystrój wnętrza i panującą w środku atmosferę, profesjonalizm obsługi oraz jakość potraw. Jest to średnia ważona, gdzie jakość potraw ma podwójną wagę w końcowej ocenie.

Komentarze 9 komentarzy

Dobra recenzja. Z całą pewnością zachęcająca do odwiedzenia lokalu.

Lokal jest naprawdę wart odwiedzenia 🙂

Marku, proszę podaj dokładne nazwy wszystkich przysmaków ze zdjęć. Ale mi narobiłeś smaka 😉

Każdy obrazek jest opisany we wpisie 😉 Od góry – pielmieni domowe (z wołowiną), potem jest solanka, a na końcu miodownik.

Hinkali ze szpinakiem polecam gotowane, a pielmieni smażone 🙂 Na deser obowiązkowo bliny z wiśnią 🙂

Ślinka cieknie …

Ponawiam prośbę, czy wiadomo coś w temacie terminów szkoleń? Planuję dłuższy wyjazd do Japonii i byłbym brdzo wdzięczny za podanie choćby orientacyjnych miesięcy.

Ze szkoleń z podstaw możliwe, że na początku września odbędzie się „Esencja spekulacji” w Krakowie. Z Ichimoku w tym roku już nic nie przewiduję. Na dniach przeanalizuję swój grafik i dostępność hoteli w Krakowie. Jeśli się wszystko zgra, dam znać o szkoleniu na blogu.

Znamy Teremok i polecamy. Atmosfera w lokalu przesympatyczna.
Nie wiedziałem, że jesteś z Łodzi.

Lokal należy do jednych z moich ulubionych w Łodzi 🙂

Miałem okazję spróbować specjałów z opisanej restauracji (do tego w miłym towarzystwie 😉 i absolutnie potwierdzam to, co napisał Marek. Miła obsługa, „domowa” atmosfera i smaczne jedzenie.

Zostaw komentarz