Recenzja kulinarna: Restauracja Jędrusiowa Izba, Siewierz

Posted by Marek | Posted in recenzje kulinarne, Uczta dla podniebienia | Posted on 03-08-2014 10:00 am

7

Jak zapewne część osób pamięta, z mojego umiłowania do wybornego jedzenia powstała w ubiegłym roku nowa inicjatywa w postaci stałej rubryki z recenzjami kulinarnymi. Tym razem egzamin zdawała restauracja Jędrusiowa Izba zlokalizowana na Rynku w Siewierzu.

Jest to lokal mający w swoim menu co nieco specjałów kuchni śląskiej jak i dania uniwersalne. W czasie swojego pobytu osobiście spróbowałem gicz cielęcą oraz faszerowaną kaczkę. Gicz była zrobiona przyzwoicie stanowiąc smaczny posiłek. Natomiast do napisania recenzji skłoniła mnie perfekcyjnie przyrządzona kaczka. Nawet w Paryżu nie jadłem takiej dobrej jak ta w Siewierzu. Po prostu miała wyjątkowy smak. Można by rzec, że wręcz rozpływała się w ustach 🙂

kaczka

Całość podana z kluskami śląskimi, które idealnie się komponowały do tego dania, a żurawina dodawała dodatkowych atrakcji dla podniebienia. W czasie posiłku za oknem było olbrzymie „oberwanie chmury”, także miałem bardzo dużo czasu na delektowanie się każdym kawałkiem 😉 Kuchnia zostaje zdecydowanie oceniona na piątkę!

Wnętrze lokalu posiada ciekawą rustykalną stylizację, choć czegoś jeszcze mi tam brakowało. Niemniej jednak panuje w środku prawdziwy swojski klimat i śmiało można postawić czwórkę.

Obsługa natomiast tego dnia była sprawna i zasłużyła w pełni na piątkę.

Ocena końcowa: 4,75.

Do całkowitej oceny lokalu wliczają się punkty za wystrój wnętrza i panującą w środku atmosferę, profesjonalizm obsługi oraz jakość potraw. Jest to średnia ważona, gdzie jakość potraw ma podwójną wagę w końcowej ocenie.

Komentarze 7 komentarzy

Marku po takiej recenzji to restauracja może się spodziewać wzrostu popularności większej niż po kuchennych rewolucjach Magdy Gessler 🙂

Dobre miejsca trzeba doceniać, także po prostu to robię i tyle 😉

Ślinka cieknie 😀 Bardzo dobra inicjatywa z tymi recenzjami. Anonimowe oceny restauracji jakich pełno w sieci już od dawna przestały być obiektywne, więc przyda się ocena smakosza 😉

Też mnie to zaczęło irytować, dlatego zacząłem tworzyć swój własny ranking.

Do tej pory tylko jedną restaurację nagrodziłem gwiazdką – IchiStarem kulinarnym i mam nadzieję, że trafię w końcu na kolejną wartą tej nagrody restaurację 😉

Panie Marku mam ciekawą propozycję. Jestem właścicielem dwóch restauracji i chciałbym się poddać pod ocenę Pana kubków smakowych. Oczywiście je Pan co tylko chce i wszystko na koszt firmy 😉

Pomysł ciekawy, bardzo chętnie ocenię potrawy. Natomiast nie będzie mowy o uwzględnienie tego testu w klasyfikacji i napisania recenzji, gdyż obiektywną ocenę można postawić tylko wtedy, gdy restauracja nie spodziewa się recenzenta kulinarnego w swoich progach.

Inaczej mógłby on być celowo lepiej traktowany by egzamin wypadł jak najlepiej. Ocena nie byłaby wtedy w pełni wiarygodna, a mi zależy na jak największej jakości tworzonego rankingu 😉

Omamiona dobrymi opiniami zjechałam z trasy. Jest czwarta rano a ja nie mogę spać bo źle się czuję po ohydnym żurku. Drugie danie – poczerniałe ze starości gęsie żołądki odesłałam do kuchni.’Wędzonka’ w żurku to ewidentnie resztki wędlin, smak starego tłuszczu odbija mi się po tylu godzinach!!! Może trafiła się panu świeżo przyrządzona kaczka, choć na fotografii nie wygląda na danie z La Tour d’Argent. Zamierzam omijać to miejsce szerokim łukiem i ostrzegać przed nim znajomych.

Verified by MonsterInsights